De onmisbare rol van muziek in film

Zolang film bestaat, is muziek er onlosmakelijk mee verbonden. De allereerste films hadden geen klank, maar werden begeleid door muziek, dikwijls vulde een pianist de stilte tijdens een vertoning. Sinds ook een klankband toegevoegd werd aan de film, speelt muziek een nog belangrijkere rol in het geheel. Filmmuziek werd een genre op zich.

Niet helemaal overtuigd van deze stelling? Zet dan maar even de klank uit terwijl je naar een film kijkt, je zal meteen merken dat er iets ontbreekt. En dat zullen niet alleen het stemgeluid of de speciale geluidseffecten zijn.

Door de muziekkeuze kunnen bepaalde gevoelens onderstreept worden in de film. Ze krijgen meer intensiteit bij de kijkers. Ook op het dramatische karakter van de film heeft muziek een niet te onderschatten invloed. Popmuziek vond meer en meer zijn weg in de film. Als we nu een bepaald nummer op de radio horen, linken we die meteen met de film in kwestie. Denken we bijvoorbeeld maar aan Skyfall van Adèle, de soundtrack van de gelijknamige Bond-film.

Kortom, niet alleen op artistiek vlak versterkt het ene het andere, ook op commercieel vlak werken ze samen. Door de filmmuziek kan een film meer aandacht krijgen, of omgekeerd. Of je nu een voordelige film op dvd zoekt of de filmmuziek op cd, bij Cosmox of Bol.com kun je altijd terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>